istoric

Istoric

     Unitatea de Primire a Urgentelor sau UPU  functioneaza in structura Spitalului Clinic Judeten de Urgenta din Timisoara  din 1 august 1999. Ea a fost creata in baza unui concept nou de abordare integrata  a urgentelor medico-chirurgicale de catre un personal special instruit in acest scop si anume de catre medici specialisti in specialitatea de medicina de urgenta si asistenti medicali, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara numarandu-se printre cele 8 centre pilot  din tara care  au fost selectionate pentru programul de imbunatatire a Sistemului Regional de Asistenta Medicala de Urgenta –REMSSy 2.

     Spiritul de echipa  si  relatiile de respect si incredere reciproca intre toti cei care lucreza in urgenta, indiferent de palierul pe care isi desfasoara activitatea (medici, asistenti, infirmiere, brancardieri, ingrijitoare de curatenie) ne-au ajutat sa depasim greutatile inerente oricarui inceput si sa asiguram  asistenta medicala de calitate pacientilor care se adreseaza spitalului nostru.

     In anul 2000 ne implicam si in asistenta medicala de urgenta din  prespital, atunci fiind semnat un protocol de colaborare intre Spitalul Clinic Judedean  Timisoara si Grupul de Pompieri “Banatul” care a stat la baza functionarii Statiei de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare –SIAMUD. In baza acestui protocol de colaborare, Spitalul Judetean pune la dispozitie medicul de garda, asitentul medical, medicamentele, materialele sanitare si consumabilele necesare interventiilor medicale, iar Grupul de Pompieri masina de interventie si subofiterul care o conduce. Asfel, Timisoara se alatura nucleului de pionerat al acestui sistem medical  care a adus  un plus de competenta si de profesionalism. Ulterior denumirea SIAMUD devine SMURD “Serviciul  Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare”.

     Recunoasterea rolului UPU in asigurarea asistentei medicale a dus la acordarea unui sprijin constant atat din partea autoritatilor publice locale cat si din partea Ministerului Sanatatii. Acest sprijin s-a materializat prin reorganizarea repetata a spatiilor UPU determinata de solicitarile tot mai numeroase ale pacientilor si de complexitatea tot mai mare a activitatii medicale de urgenta, precum si prin dotarea cu aparatura la un nivel comparabil cu a oricarui spital european.

     Procesul de reformare a sistemului sanitar romanesc aduce cu sine modificari legislative importante, fie ca vorbim despre legislatia primara, fie de cea secundara. Aparitia in octombrie 2007 a Ordinului Ministrului Sanatatii Publice 1706/02.10.2007 vine sa defineasca foarte clar locul si rolul UPU ca fiind sectia clinica aflata in structura unui spital judetean  cu personal propriu, special pregatit, destinata triajului, evaluarii si tratamentului de urgenta a pacientilor cu afectiuni acute, care se prezinta spontan sau care sant transportati cu ambulante. Avand la dispozitie alaturi de aceste instrumente legislative, competenta profesionala si dotarea cu aparatura moderna a fost posibila integrarea sectiei noastre si a specialitatii de medicina de urgenta intre celelalte sectii si specialitati ale spitalului.

     In decembrie 2007, Serviciul  Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a fost dotat cu 2 ambulante Mercedes tip C1 echipate cu aparatura performanta, permitandu-ne  astfel sa deplasam catre pacientul aflat in afara spitalului nu numai cunostintele si competenta medicilor si asistentilor medicali, ci si echipamentele necesare, mutand astfel un adevarat post de lucru de terapie intensiva la locul interventiei. Cele doua ambulante de terapie intensiva mobila au fost in mod fericit completate de dezvoltarea sistemului de prim-ajutor calificat, SMURD Timis operand un numar de 7 echipaje de paramedici pompieri aflate pe toata suprafata judetului. Rostul acestor echipaje este acela de ajunge cat mai repede la pacient si de a initia precoce masurile de prim-ajutor, masuri de care depinde, in majoritatea cazurilor, evolutia ulterioara a bolnavului.

     La 23 martie 2008 prin Ordinul 258 al Ministerului Sanatatii Publice, denumirea sectiei noastre a fost modificata in UPU-SMURD. Aceasta denumire vine sa confirme legatura deja existenta intre activitatea pe care o desfasuram atat in spital cat si in afara lui, dar si faptul ca suntem practic o interfata prin care sistemul sanitar reuseste sa se articuleze in mod coerent cu alte agentii implicate in asistenta de urgenta cetateanului care solicita ajutor.

     Alaturi de activitatea medicala pe care o desfasuram santem implicati si in desfasurarea programelor de rezidentiat, cu precadere a medicilor rezidenti care isi  efectueza pregatirea in specialitatea de medicina de urgenta, dar si in alte specialitati, a studentilor si a asistentilor medicali.

     Deasemenea, am reusit sa fim prezenti intr-o serie de proiecte de nivel national,dintre care trebuie amintite participarea la elaborarea Protocolului Romanesc de Triaj si a versiunii in limba romana a unui tratat de medicina de urgenta. Am fost o prezenta constanta si  activa  si la cele mai importante cursuri sau congrese in specialitate, atat pe plan national cat si international si ne-am implicat in desfasurarea mai multor studii clinice.

     Definind tot mai clar competentele si responsabilitatile  urgentistului, am reusit sa aratam ca medicina de urgenta nu vine sa stribeasca importanta altor specialitati, ci vine sa le completeze in mod fericit si, mai mult decat atat, vine sa creeze o punte de legatura intre ele, beneficiarul real al acestui fapt fiind in primul rand pacientul care se adreseaza spitalului nostru.