intrebari frecvente
sfaturi utile
link-uri utile
Voluntariat
articole
Cu cine stau de vorba?
Pe parcursul sederii in urgenta vei intra in contact cu diferiti membrii ai echipei de garda din spital. Fiecare are un rol important in a te ajuta indiferent de categoria profesionala din care face parte: medic primar, specialist sau rezident, asistent medical, asistent social, infirmiera, brancardier sau ingrijitoare de curatenie. Toti au obligatia de a purta la vedere ecusoanele de identificare astfel incat sa poti afla numele si categoria profesionala a celui cu care vorbesti in cazul in care acesta a uitat sa se prezinte. Daca ai totusi neclaritati te rugam sa intrebi.
Ce face medicul de urgenta?
Medicul de medicina de urgenta: este un medic special pregatit pentru a diagnostica si a trata o gama larga de boli, fie ca este vorba despre boli nou aparute fie de boli cronice care s-au agravat sau la care au aparut simptome noi. Prin cunostintele pe care le are poate acorda asistenta medicala pentru rezolvarea acestor probleme urgente. Este posibil ca, dupa rezolvarea simptomatologiei acute, acesta sa va recomande continuarea tratamentului la domiciliu sau sa va indrume catre un medic dintr-o alta specialitate in policlinica. In cazul in care, pentru elucidarea diagnosticului, considera necesara o opinie de specialitate, el poate solicita medicul de garda din alta specialitate pentru consult in urgenta. Medicul responsabil de tura: are obligatia de a cunoaste situatia medicala a tuturor pacientilor care se gasesc in urgenta. El poate veni in sprijinul oricarui medic din urgenta pentru a gasi cea mai buna solutie pentru fiecare pacient indiferent ca este vorba despre o problema medicala sau una administrativa
Ce face asistentul medical de urgenta?
Asistentul medical din urgenta: Este persoana cu care pacientul este de obicei cel mai mult in contact si reprezinta mai mult decat un simplu executant al dispozitiilor medicilor de garda. Rolul sau nu este numai acela de a administra medicatia, de a recolta analize, de a determina tensiunea arteriala, temperatura sau de a face electrocardiograme. Are pregatire specifica situatiilor de urgenta prin cursuri si evaluari frecvente, fiind capabil sa identifice acele modificari ale starii pacientului sau ale parametrilor monitorizati care impun un tratament imediat si poate initia(in limita competentelor sale profesionale) masurile sau manevrele necesare, in special cele care tin de salvarea vietii. Asistentul de triaj: este pregatit special pentru aplicarea Protocolului de triaj, avand pe langa necesarele cunostiinte medicale si capacitate de decizie dar si abilitati de comunicare, fiind prima persoana cu care pacientul se intalneste. Asistentul responsabil de tura: coordoneaza activitatea tuturor asistentilor medicali dar si a personalului auxiliar din tura. Sprijina activitatea celorlalti asistenti medicali si se implica in rezolvarea problemelor medicale sau administrative indiferent de aria de tratament in care se gaseste pacientul.
Ce face o asistenta sociala?
Asistentele noastre sociale sunt disponibile pentru a ajuta toti pacientii din urgenta intr-o varietate mare de probleme. Desi principala lor preocupare este ajutarea pacientilor fara documente sau fara adapost, ele au in atentie si cazurile de violenta domestica, de abuz asupra minorilor si pot fi un factor de legatura intre pacient si apartinatori, asa ca nu ezitati sa le contactati. Este posibil sa fiti contactati de catre asistentele sociale pentru a completa formulare de evaluare a satisfactiei pacientilor. Va rugam sa le acordati concursul pentru ca opinia fiecaruia dintre dumneavoastra este importanta pentru noi
Exista prioritati in acordarea asistentei medicale?
Este posibil sa observati ca alti pacienti, unii sositi dupa dumneavoastra, sunt preluati si tratati cu prioritate. Aceasta nu inseamna ca nu acordam importanta bolii dumneavoastra ci faptul ca celalat pacient necesita ingrijiri medicale mai rapid, fie din cauza starii lui actuale, fie din cauza faptului ca boala de care sufera poate determina o agravare rapida. Vi se vor oferi in mod regulat informatii cu privire la investigatiile care vi s-au facut si tratamentul pe care il veti primi. Daca totusi aveti impresia ca ati fost “uitat” nu ezitati sa ne intrebati. Vi se vor oferi informatii cu privire la etapa in care se afla cazul dumneavoastra (se asteapta rezultatele analizelor de laborator, se asteapta un consult de specialitate, sunteti retinut pentru supraveghere clinica, etc) Daca starea dumneavoastra se inrautateste sau daca apar simptome noi va rugam sa anuntati medicul sau asistenta care se ocupa de dumneavoastra pentru a putea lua masurile care se impun.
Ce se intampla odata ce am ajuns in aria de asistenta medicala?
Veti fi consultat de catre un medic de medicina de urgenta. Acesta va va intocmi o fisa de consultatie si va stabili un plan de investigatii si tratament pe care il va discuta cu dumneavoastra. Cel care se va ocupa de cazul dumneavoastra va fi cel putin un medic rezident in a doua jumatate a rezidentiatului care are acordul directorului de rezidentiat si a sefului sectiei, un medic specialist sau un medic primar. Alaturi de acesta pot fi prezenti studenti la facultatea de medicina sau medici rezidenti care se afla in primii ani de pregatire si care sunt acolo pentru a-l ajuta pe medicul dumneavoastra curant. In cazul in care este necesar pentru stabilirea diagnosticului, la indicatia medicului curant si cu acordul dumneavoastra, un asistent medical va efectua diverse manopere medicale (recoltare de sange, efectuarea unei electrocardiograme, masurarea tensiunii arteriale, etc.). Unele afectiuni necesita o observare prelungita sau un tratament de durata (cateva ore). In acest caz veti fi informat si veti fi plasat intr-un pat dintr-o arie de tratament corespunzatoare afectiunii de care suferiti. In cazul in care medicul de medicina de urgenta impreuna cu medicul de garda de pe una din sectiile spitalului considera oportuna internarea dumneavoastra in spital, acest lucru va fi discutat cu dumneavoastra. Exista posibilitatea, desi nu va recomandam, ca dumneavoastra sa nu fiti de acord cu examinarea, tratamentul sau cu internarea in spital. In acest caz va trebui sa va asumati, prin semnatura, aceasta decizie.
Ce documente primesc la final?
Daca dupa etapa de diagnostic si tratament vi se va permite sa mergeti acasa, vi se va inmana o reteta in cazul in care trebuie sa urmati un tratament la domiciliu si o scrisoare medicala in care veti gasi: Datele dumneavoastra de identificare Diagnosticul Valorile parametrilor determinati (tensiune arteriala, frecventa cardiaca, puls, temperatura, etc.) Rezultatele investigatiilor efectuate (analize de laborator, examene radiologice, ecografie) Consulturi de specialitate Recomandari de tratament la domiciliu, dieta, urmarire ulterioara Semnatura si parafa medicului Va recomandam sa transmiteti aceste documente medicului dumneavoastra de familie, dar sa pastrati o copie care ar putea fi utila in cazul unor vizite ulterioare in urgenta sau in alta unitate sanitara. Toate recomandarile care v-au fost facute vi se vor explica, dar daca totusi aveti neclaritati va rugam sa nu ezitati sa ne intrebati. Vom incerca sa fim mai clari in explicatii. Daca, odata ajuns acasa, simptomele se inrautatesc sau se modifica va sfatuim sa va adresati medicului dumneavoastra de familie sau sa reveniti in urgenta.