portret de voluntar
organizare voluntariat
curs voluntariat
istoric
articole
Te invităm să ni te alături.
Ne place să scriem despre voluntariat si ne impresionează inițiativele din acest domeniu și ne face plăcere să citim că voluntariatul este văzut tot mai bine.
În principal, oamenii care fac voluntariat sunt preocupați de ceilalți din jurul lor, sunt oameni care doresc să împartă câte puțin din timpul lor liber cu ceilalți. Însă nu doar acestea sunt motivațiile din spatele pasiunii oamenilor pentru voluntariat. Suntem convinsi că nu trebuie să vorbim prea mult despre plăcutul sentiment pe care îl ai după ce termini cu o acțiune și te uiți în urmă la rezultate: te cuprinde o fericire enormă care se manifestă discret dar care îți readuce energia pozitivă și te face să ai încredere în tine.
De aceea am decis să pornim o campanie în care să vă povestim despre voluntarii noștri din cadru UPU -SMURD Timișoara, despre ce înseamnă programul de voluntariat, despre experințele lor și cum a decis fiecare să devină voluntar.
Cristina Dreghiciu
voluntar UPU-SMURD
(fragment)
În ce constă activitatea ta în cadrul programului de voluntariat UPU-SMURD?
Consider că activitatea mea a avut mai multe stadii , începand de la învațare și a “fura meseria “ până la a putea face munca de asistent medical și efectuarea anumitor investigații medicale(monitorizarea pacienților, efectuarea electrocardiogramei, recoltare de analize biologice, etc.) . De asemenea, unii pacienți, ca cei agitați/anxioși necesită supraveghere mai atentă, iar noi suntem acolo pentru a putea fi de folos.
Ce greutăți întampini și ce te motivează să continui?
Nu cred că întâmpin greutăti notabile în afară de unele situatii în care pacienții sunt necooperanți, recalcitranți sau au un limbaj mai nepoliticos fața de noi . Ce mă motivează să continui sunt satisfacțiile enumerate mai sus și faptul că pot aduce alinare, pe lângă tratamentul medical oferit de către personalul calificat , printr-o vorba bună și prin a empatiza cu ei.
Care este cea mai frumoasă amintire a ta în cadrul acestui program de voluntariat?
Cea mai memorabilă și frumoasă pentru mine a fost când am stat cu o doamna care suferise pierderea unei fiice apropriată ca vârstă de mine și practica aceeași meserie. Dupa investigații și în așteptarea rezultatelor, doamna a spus că nu vrea să stea singură și dacă pot rămâne cu ea, iar eu am acceptat cu drag și i-am ascultat povestea. Cel mai frumos a fost la final când mi-a spus “Mi-ai alinat sufletul!” . A fost o lecție pentru mine și am învățat să nu îmi pierd niciodată compasiunea, răbdarea și dorința de a face bine.
…interviul poate fi citit in intregime AICI
Issabelle Bengescu
voluntar UPU-SMURD
(fragment)
În ce constă activitatea ta în cadrul programului de voluntariat UPU-SMURD?
Mi-ar plăcea să spun că noi, voluntarii din UPU-SMURD, suntem multifuncționali și buni la toate, dar cu siguranță nu ar fi adevărul complet. Pe lângă medici, asistenți, infirmieri și brancardieri, suntem noi, cei care încercăm să le oferim o mână de ajutor tuturor: însoțim pacienții la investigații/internare/(și orice mai este necesar), ducem analizele la laborator, conectăm/deconectăm pacienții de la monitoare, le facem EKG-uri, unii dintre noi le recoltează și probe biologice (sânge, urină), ajutăm la unele proceduri și avem grijă ca sectorul în care lucrăm să fie pus la punct și pregătit (mereu) în eventualitatea în care va veni un nou pacient. Pe scurt, facem tot ce este necesar și se află în competența noastră pentru ca UPU-SMURD să funcționeze cât mai eficient.
Ce greutăți întampini și ce te motivează să continui?
Este într-adevăr foarte solicitant din punct de vedere fizic să lucrezi în acest departament, dar pentru mine principalul factor pe care l-aș percepe drept “greutate” sunt oamenii. Pe cât este de frumos să lucrezi într-o echipă și să lucrezi cu pacienții, pe atât de obositor poate fi din punct de vedere psihic. Micile divergențe dintre noi și pacienți sau chiar și cele între colegi, precum și diferitele temperamente de care ne lovim constitue o parte importantă din greutățile prezente aici. Paradoxal, motivația mea supremă pentru care continui indiferent de impedimente, sunt tot oamenii.
Care este cea mai frumoasă amintire a ta în cadrul acestui program de voluntariat?
Îmi amintesc cu drag o imagine cu doi pacienți mai în vârstă, soț și soție, care în urma unui accident rutier au ajuns la noi. Cei doi au fost așezați unul lângă altul, și după toate evenimentele survenite, s-au luat de mâini și au început să plângă. Bucuria de a fi în viață. Și nimic mai mult.
…interviul poate fi citit in intregime AICI
Ramona Băncilă
voluntar UPU-SMURD
(fragment)
În ce constă activitatea ta în cadrul programului de voluntariat UPU-SMURD?
În principal activitatea unui voluntar în cadrul acestui program de voluntariat diferă în functie de studiile pe care le are sau le urmează.Astfel eu, studenta la UMFT Medicina Generala, asist și fac tot ce face o asistenta cât și iua parte la discuțiile medicilor și la consultațiile acestora.De asemenea ajut personalul medical și însoțesc pacientii la diferite investigații în incinta spitalului.
Ce greutăți întampini și ce te motivează să continui?
Singurele greutați pe care un voluntar le poate întampina sunt acele situații în care trebuie sa stea cu diversi pacienti mai greu de stapânit ale căror vorbe pot fi adesea jignitoare.Ce mă motiveaza sa continui ? Pasiunea și linistea sufletească pe care o am când stiu că poate în cele 12 ore petrecute în gardă i-am adus zâmbetul pe chip unui om suferind.
Care este cea mai frumoasă amintire a ta în cadrul acestui program de voluntariat?
Pe lânga nenumaratele prietenii pe care le-am legat în cadrul acestui program, îmi amintesc perfect o întamplare .Într-o seară venise la noi o doamnă care suferea de mai multe boli printre care și un anumit tip de neoplasm. Doamna era tânară și foarte dragută, iar eu știu că am stat lângă dânsa atât timp cât a stat la noi pentru investigații. Am vorbit mult cu ea și chiar înainte să plece mi-a spus cele mai frumoase cuvinte pe care le-am auzit de la un pacient.M-a apreciat pentru compasiunea pe care o am pentru cei suferinzi și pentru ca am făcut-o să uite pentru puțin timp de nenumaratele probleme pe care le avea.Pot spune ca a fost pentru prima data când am simțit că asta e menirea mea în viață și îi mulțumesc acestui program pentru că mi-a dat ocazia să învaț atâtea lucruri și să traiesc clipe care, cel mai probabil, îmi vor marca întreaga cariera medicală.
…interviul poate fi citit in intregime AICI