Cele mai frecvente afectiuni intalnite in sezonul rece

     Stim cu toti ca iarna este un anotimp care ne provoaca in mentinerea starii de sanatate a organismului. Ca  profesionisti sau ca persoane laice, luptam, in moduri diferite, pentru a combate si trata afectiunile care se datoreaza temperaturilor scazute sau schimbarilor bruste de temperatura.

     Viroza respiratorie este de departe cea mai frecventa cauza de adresare la medic in sezonul rece. Aceasta se manifesta prin tuse, durere in gat, nas infundat, cateodata chiar cu febra si stare generala usor influentata. Pentru a evita aceste manifestari se recomanda evitarea persoanelor simptomatice, deoarece contaminarea se face pe cale orala, prin stranut, tuse, saliva, evitarea spatiilor aglomerate, hidratarea si aportul de fructe, legume, vitamine si minerale.

     Pneumonia virala sau bacteriana care se manifesta cu stare generala influentata, febra care nu cedeaza la antitermice uzuale, frison, tuse, dificultati in respiratie, junghi toracic posterior. Vizita la medic este inevitabila in aceste conditii, deoarece tratamentul este diferit, în functie de tipul de pneumonie.

     Laringita  reprezinta inflamarea laringelui data de o infectie de cele mai multe ori virala, dar care poate fi, mai rar, bacteriana si este apanajul anotimpului rece. Este foarte frecventa la copil, iar la copilul mic reprezinta o urgenta.  Manifestarile sunt raguseala, tusea latratoare, insa poate merge pana la dificultati in respiratie la copilul mic, insotindu-se uneori de febra.

     Tratamentul medicamentos este strict simptomatic. Se recomanda administrarea de lichide calde si evitarea expunerii la frig.

In cazul tuturor manifestarilor legate de caile respiratorii se recomanda evitarea contactului cu persoanele simptomatice, evitarea spatiilor aglomerate, evitarea expunerii la frig sau la schimbari bruste de temperatură. Temperatura mediului ambiant ar trebui mentinuta între 22-24°C.

Fracturile reprezinta intreruperea continuitatii osoase in urma traumatismelor. In sezonul rece, datorita depunerilor de polei si zapada, pacientii sunt expusi suplimentar acestui risc. Tragem un semnal de alarma în legatura cu circulatia prudenta atat a pietonilor grabiti cat si a soferilor neatenti sau lipsiti de experienta. Nu va grabiti, purtati incaltaminte care nu aluneca, evitati aglomeratiile unde ati putea fi accidentati in mod neintentionat.

Degeraturile sunt leziuni ale tesuturilor, provocate de frig, în urma expunerilor prelungite. Cel mai des sunt afectate zona fetei, nasul, urechile, mainile si picioarele. Este recomandata purtarea de îmbracaminte adecvata sezonului rece, acoperirea capului cu caciula, purtarea manusilor și incaltaminte calduroasa, comfortabila. Indiciile degeraturilor sunt roseata, furnicaturi, amorteala si durere. Ele trebuie tratate prompt, la medic.

Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii corpului, cu manifestari grave asupra stării de sanatate, uneori pana la deces. Cauza principala este reprezentata de expunerea prelungita la frig, asociat cu umezeala si  imbracăminte neadecvata. Daca va ganditi ca este o boala a oamenilor fara adapost, ar fi bine sa stiti ca nu este asa. Batranii, copiii, pacientii  imobilizati la pat care traiesc în locuinte fara  incalzire sau cu incalzire din surse improvizate sunt de asemenea predispusi la hipotermie.

Intoxicatia cu monoxid de carbon este foarte frecventa in  anotimpul rece. Sursele de caldură improvizate, defectiunile diverse la instalatiile de incalzire sunt cauze nu tocmai rare. Aceasta intoxicatie are manifestari generale, nespecifice : durere de cap, ameteala, varsaturi , dar poate merge pana la pierderea starii de constienta si chiar coma. Daca sesizati o asemenea problema, pe langa eliminarea sursei de intoxicare se recomanda aerisirea urgenta a locuintei.

Dr. Alina MURESAN

alte articole

articole

Eu sunt România

Adriana Simu este asistent social la Unitatea de primiri urgențe a Spitalului județean din Timișoara. Face și voluntariat pentru Fundația United Way, care a pus la punct centre de afterschool pentru elevii aflați în pericol de abandon școlar. În fiecare toamnă, își...

read more

Floare de Colt

     In cadrul Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Pius Brinzeu Timisoara, pe langa zecile de cadre medicale, infirmieri, brancardieri, isi desfasoara activitatea si trei asistenti sociali. Rolul lor este foarte important deoarece de...

read more