Ghid practic pentru sezonul rece

     Sezonul rece se  aproprie, iar fiecare dintre noi trebuie sa fim pregatiti pentru ceea ce va urma. Ca sa facem fata temperaturilor deloc prietenoase din timpul iernii, este necesar sa tinem cont de urmatoarele sfaturi.

In spatii deschise:

     Purtati haine groase, rezistente la umezeala, pentru a va proteja capul, fata si mainele, astfel se evita pierderile de caldura si incaltaminte lejera pentru a nu impiedica circulatia la nivelul membrelor.

     Este de recomandat sa se evite deplasarile atat matinale cat si  nocturne mai ales atunci cand temperaturile sunt foarte scazute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.

     Consumati lichide calde, nu va expuneti tip indelungat la frig.

In spatii inchise:

  Mentineti o temperatura  a spatiului  de locuit  de minim 22 de grade. Verificati functionarea sursei de incalzire. Daca va incalziti la aragaz, nu lasati nesupravegheata sursa de incalzire atat pe durata zilei cat si pe durata noptii.

  Alimentati-va corespunzator, hidratati-va si evitati consumul de bauturi alcoolice. Nu uitati ca daca va expuneti timp indelungat la temperaturi foarte scazute, in conditii de repaus si fara a fi imbracat corespunzator, aceasta situatie duce la hipotermie.

  De asemenea, nu lasati copiii singuri in masina, iar daca aveti persoane varstnice in familie verificati periodic starea acestora.

Daca descoperiti o persoana cu hipotermie:

-asigurati incalzirea intr-un spatiu inchis si printr-o imbracaminte adecvata, prin consum de lichide calde.

-nu intentionati sa expuneti direct persoana la o sursa de caldura de ex. apa fierbinte deoarece se pot produce arsuri.

-nu amanati sa sunati la numarul de urgenta 112 si sa solicitati ajutor de specialitate.

alte articole

articole

Eu sunt România

Adriana Simu este asistent social la Unitatea de primiri urgențe a Spitalului județean din Timișoara. Face și voluntariat pentru Fundația United Way, care a pus la punct centre de afterschool pentru elevii aflați în pericol de abandon școlar. În fiecare toamnă, își...

read more

Floare de Colt

     In cadrul Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Pius Brinzeu Timisoara, pe langa zecile de cadre medicale, infirmieri, brancardieri, isi desfasoara activitatea si trei asistenti sociali. Rolul lor este foarte important deoarece de...

read more